Як утеплити балкон чи лоджію?

Як утеплити балкон чи лоджію?

Дійсно, уявлення про лоджію або балкон як місце для зберігання квіткових горщиків, лиж і велосипедів, для сушіння білизни тощо давно себе зжило. Більшість міських мешканців прагне збільшити корисну площу своєї квартири саме за рахунок цих елементів житлового будинку. З чого розпочати утеплення балкона чи лоджії?

Багато багатоквартирних будинках парапет (зовнішня огорожа балкона) відсутня. Замість капітальної перегородки там є металеві грати, обшиті азбоцементним листом. Тому почати утеплення балкона слід зведення стіни. Для цього можна використовувати цеглу, але краще піноблоки. Вони легші і досить великі. Вкладати їх швидко та просто. Тільки потрібно не забути обробити їх вологостійким засобом. Перед утепленням лоджії або балкона, їх, звичайно, потрібно склити. Цю роботу краще доручити фахівцям, хоча можна обійтися і самотужки. Якщо склити ваш балкон будуть майстри, попередьте їх про те, що його утеплення.

Тоді вони врахують розміри склопакетів, щоб утеплювач не заповз на вікна та петлі. Однак повернемося до утеплення парапету. Заткніть всі щілини всередині шматочками пінопласту або спіненим поліетиленом. Змонтуйте дерев’яні латочки, зміцніть на ній листи пінопласту або ватяні мати. Правила утеплення балкона передбачають обшивку зовнішньої частини парапету пластиковим сайдингом чи гофрованим металом. Утеплення підлоги балкона слід розпочати з вирівнювання поверхні. Для цього підійдуть цементно-піщані суміші. Якщо підлогу на лоджії або балконі потрібно підняти, то його можна засипати керамзитом, причому двох фракцій, щоб уникнути просідання. Чорнова підлога покривається шаром гідроізоляції, на який укладають пінопласт у шаховому порядку. Їм же обшиваються стіни та стеля балкона. Усі щілини заливаємо монтажною піною та кладемо останній шар теплоізоляції. Тут найкраще підійде ПІНОФОЛ завтовшки 3-10 мм. Таким чином, ми отримуємо якийсь “термос”, який захистить наш балкон від холоду, вологи, вітру та шуму. Порядок утеплення балконів та лоджії передбачає їхнє фінішне оздоблення.

Для підлоги підійде лінолеум, плитка чи дошка. Якщо вибрали дошку, її потрібно класти на лаги. Стіни та стеля можна обшити вагонкою або дерев’яними панелями. Їх оздоблення починають з монтажу решетування. На цьому етапі слід прокласти електропроводку. До решетування можна кріпити не тільки вагонку, а й листи вологостійкого гіпсокартону. Вони ґрунтуються, шпаклюються та обклеюються шпалерами. Ось така схема утеплення балкона чи лоджії. Але хоч би як їх утеплювали, тут знадобиться штучне джерело тепла. Відомо, що труби центрального опалення на балкон виносити заборонено. Тому треба використовувати один із альтернативних варіантів обігріву: «тепла» плівкова підлога, калорифер, електрокамін або кондиціонер. Ну і не забути підключити світильники. Тепер на вашому балконі чи лоджії тепло та світло.