Як упорядкувати літню терасу?

Як упорядкувати літню терасу?

Починаючи розмову про те, як упорядкувати літню терасу, зайвим буде уточнити, що це таке. Нерідко терасу плутають із верандою, хоча відмінності між ними суттєві. Веранда це прибудова до будинку, зазвичай вона спочатку закладена в проекті, а тому має спільний з будинком фундамент. Тераса ж це просто піднятий над рівнем землі майданчик. Вона може бути де завгодно: біля будинку, лазні, шашличниці або басейну. Тераса може розділяти марші зовнішніх сходів і навіть бути частиною даху. Тераси бувають будь-якої форми. Вони можуть мати один або декілька рівнів.

Якщо засклити терасу, що примикає до будинку, то вийде якась подоба веранди. Якщо зробити над нею навіс та встановити огорожу, вийде альтанка. У питанні про те, яким має бути благоустрій літньої тераси, виходять із того, що вона має бути красивою та пристосованою для відпочинку. Отже, на терасі повинні бути присутні як декоративні, так і функціональні елементи. Сам майданчик і все, що на ньому знаходиться, повинні відповідати стилю ділянки та призначенню цієї зони. Наприклад, якщо це майданчик біля басейну, то тут будуть доречні пляжні парасольки та пластикові шезлонги, тобто речі, які легко доглядати і які не бояться води. Окрасою будь-якої тераси стануть рослини. На критому майданчику можна розмістити тіньовитривалі квіти.

Якщо площадка вимощена тротуарною плиткою або декоративним каменем-пластушкою, то для міні-квітника навіть не знадобляться горщики. Можна зняти кілька плиток у довільному порядку або відповідно до форми задуманої квіткарки і висадити в міні-клумби рослини, що виходять. Для більшого декоративного ефекту частину звільнених від плитки порожнин можна засіяти газоном, частину засадити квітучими рослинами, що добре переносять тінь, а краї тераси оформити високими та об’ємними, наприклад папоротями. До речі, прикрашати тераси можна не лише квітами. Декоративний город – це один із найцікавіших напрямків у ландшафтному дизайні. Декоративна капуста, різні сорти салату та квасолі, цибуля, пряні трави – все це можна використовувати для прикраси тераси. Овочеві та зелені культури дуже цікаво виглядають у горщиках та кашпо. Навіть огірки та високорослі томати можуть бути використані для декорування тераси.

Красива шпалера, сорти з незвичайною формою або кольором тих же томатів – це чудовий прийом вертикального декоративного озеленення. До того ж, така жива стінка зробить терасу затишною та затишною. Рослини — це, звичайно, добре, але як упорядкувати літню терасу без меблів? Ковані елементи та натуральні матеріали, такі як дерево, ротанг чи камінь, вже давно стали класикою облаштування ділянок. Вони ідеально підходять для розміщення на відкритих майданчиках. І, звісно, ​​не варто забувати про освітлення. Садові світильники на сонячних батареях дозволять проводити вечори з комфортом, а комфорт це головна умова повноцінного відпочинку.