5 ідей для маленької вітальні

5 ідей для маленької вітальні

Якщо вам дісталася маленька вітальня, насамперед варто відмовитись від усього зайвого. Чи не варто? Тотальний мінімалізм може перетворити малогабаритний простір на візуальну подобу тюремної камери, крім того, такий підхід не завжди зручний у побуті. Розповідаємо, як зробити малогабаритну вітальню затишною, функціональною та візуально більш просторою, не відмовляючись від «зайвого» та не захаращуючи простір.

Задіємо вільне місце
Навіщо у маленькій вітальні журнальний столик? Він візуально завершує інтер’єрну композицію, займає мало місця, а головне це зручно. Поставити та покласти щось можна не тільки на столик, а й під столик.

Використовуйте простір під журнальним столиком як місце для зберігання. Тут можуть розміститися табурети або пуфи, які стануть у нагоді для прийому гостей, книги, журнали, коробки та плетені кошики для дрібниць.

Якщо місця зовсім мало, використовуйте замість столика пуф із оббивкою зі шкірозамінника або плетений пуф-столик, які за потреби трансформуються у сидяче місце. Трендове рішення — подарувати нове життя старої речі та використовувати замість столика вінтажну валізу. Це не лише цікавий інтер’єрний акцент, а й місце для зберігання.

Дивимося крізь
Вибирайте журнальні столики зі скла та прозорого акрилу – вони «розчиняються» в інтер’єрі, візуально розвантажуючи простір.

Прозорими можуть бути не тільки меблі, але й декор: скляні вази та прозорі плафони для світильників виглядають легко і повітряно, не створюють відчуття надмірної декоративності, яке в маленькому просторі межує з відчуттям захаращеності.

Від громіздких систем зберігання по можливості варто відмовитися, шафам і буфетам віддати перевагу мінімалістичним відкритим полицям або «повітряним» стелажам. Візуально вони не з’їдять стільки місце, як масивні меблі. Стелаж може використовуватися як інструмент зонування, якщо потрібно розмістити у вітальні робочий кабінет або відокремити її від кухонної зони.

Міжкімнатні двері для малогабаритних квартир краще також вибирати скляні або повністю від них відмовитися.

Не відмовляємось від штор та витягуємо кімнату
«Голі» вікна — рішення на кшталт скандинавського мінімалізму. Повністю відмовлятися від штор можна у разі, якщо вікна виходять на північний бік і вітальня страждає від нестачі сонячного світла. Але й у таких умовах рішення може бути незручним. Відчуття “у всіх на увазі” – це зайвий емоційний дискомфорт.

Компактною альтернативою традиційним шторам можуть стати жалюзі та римські штори, але такий варіант прийме не кожен інтер’єр.

Насправді в малогабаритній вітальні досить відмовитися від важких темних портьєр і складних драпіровок, легкі світлі штори, що струмують, зорово не обтяжать інтер’єр.

Вибирайте штори довжиною до підлоги і повісьте їх вище вікон під стелею, так вони допоможуть кімнаті «витягнутися».
Простір можна витягнути по вертикалі та іншими доступними засобами. Підійде той же стелаж від підлоги до стелі, високе дзеркало підлоги, вертикальна книжкова полиця.

Відволікаємо увагу
Можна відвернути увагу від скромного метражу за допомогою виразного об’єкта. Це має бути досить великий елемент, на якому обов’язково зупиниться погляд.

У виразного акценту в малогабаритній вітальні не повинно бути візуальних суперників, решта оздоблення та меблі повинні мати більш нейтральний вигляд.
Це може бути декоративний об’єкт, наприклад: велике полотно або плакат на стіні. Трендова альтернатива картинам у розслаблених інтер’єрах – масивне макраме. Бюджетний варіант – виразні фотошпалери для акцентної стіни, обов’язково в тандемі з нейтральною обробкою підлоги, стелі та інших стін.

Не обов’язково віддавати роль головного акценту настінному декору. Стіни можуть виглядати нейтрально, а точкою тяжіння погляду стане сміливий меблевий елемент. Не бійтеся поєднувати крісла, дивани та стільці з різних гарнітурів, стилів, епох та матеріалів. Модна ідея: поселити у вітальні ефектний плетений стілець по сусідству з класичними м’якими меблями, поєднати їх допоможуть декоративні подушки в одному стилі.

Ще один гідний кандидат на головну роль у кімнаті – масивна рослина в горщику. З ним будь-який інтер’єр стане мальовничішим.

Віддзеркалюємо та прикрашаємо
Дзеркальні поверхні візуально розширюють простір — істина настільки очевидна і широко відома, що повторення не потребує. Ми пропонуємо подивитися на можливості дзеркала у вашій вітальні трохи під іншим кутом: використовуючи не тільки його відбивні, але і декоративні можливості.

Вибирайте хитромудрі моделі дзеркал, вони не тільки «розширять» метраж, але й стануть головною окрасою вітальні, дозволяючи відмовитися від іншого настінного декору. Це можуть бути декоративні дзеркальні фрагменти або повноцінне дзеркало в цікавій рамі.

Маленька хитрість: вішайте дзеркала навпроти самого привабливого об’єкта в кімнаті, наприклад, навпроти кімнатних рослин, так в інтер’єрі додасться зелені та простору.