Чим розбавити класичний інтер’єр

Чим розбавити класичний інтер’єр

Вибираючи безпрограшну інтер’єрну класику та нейтральну колірну гаму, можна зіткнутися з відчуттям, що інтер’єру чогось бракує: індивідуальності, виразності, сучасності. Класичний інтер’єр не нудьгує, якщо впровадити в нього елементи сучасного дизайну та кілька свіжих трендів. Головне – правильне дозування.

Іти на ризик необов’язково
Поки дизайнери прощаються з індустріальним лофтом, адаптують скандинавський стиль до нових трендів і заново закохуються в тенденції десятиліть, що минули, класичні стилі інтер’єру залишають за собою статус безсмертних і непідвладних примх моди.

Найчастіше класику вибирають, щоб перестрахуватися від модних помилок та отримати інтер’єр на віки. Так, це працює. Чи може вийти нудно? Може. Щоб це виправити, не обов’язково переосмислювати всю концепцію, достатньо впровадити в інтер’єр кількох сторонніх деталей. Такі зміни у разі потреби легко скасувати.

Сміливе рішення – контраст. Предмет, який наголошено не звідси. Наприклад, абстракціоністське полотно на всю стіну або меблевий елемент з іншої інтер’єрної епохи, якому на перший погляд тут точно не місце.

Обставити кімнату меблями з одного гарнітуру – застаріле рішення, зібрати індивідуальний комплект із різних колекцій – тренд.
Нетутешний елемент можна поріднити з інтер’єром за рахунок кольорової гами, або підтримати його присутність у просторі іншими сторонніми деталями, що перегукуються. Але це необов’язково. Можна зіграти на контрасті і нічим “не пояснювати” сторонній об’єкт, тим ясніше буде відчуття, що так і задумано.

Скромніший спосіб підбадьорити класичний простір — додати йому динаміки за допомогою графічних елементів. Змініть оббивку на класичному кріслі, вибравши сучасний принт. Або ще простіше – змініть чохли на декоративних подушках, поєднуйте нейтральні та виразні на свій смак. Це чудовий спосіб “приміряти” сезонні тренди. Наприклад, цього року в моді ретро-геометрія та «східний огірок».

Якщо є бажання зробити інтер’єр розслабленішим, допоможе новий пуф. Поєднуйте великі м’які пуфи з прозорим журнальним столиком і ситуація відразу стане більш неформальною. Можна «розслабитись» ще більше, використавши пуф або отоманку замість журнального столика.

Справа завжди у кольорі
Як правило, традиційні інтер’єри виконані в пастельних відтінках або нейтральних приглушених тонах. Через таке колірне рішення простір може виглядати надто однорідно — погляду нема за що зачепитися.

Чи приживеться тут яскравий відтінок? Так, якщо впроваджувати його дозовано та повторювати у кількох деталях. При цьому колірним повторам краще бути не надто очевидним, а скоріше луною один одного. Наприклад: яскраве забарвлення декоративної подушки може перегукуватися з одним із відтінків у візерунку килима.

Креативне рішення: «переодягнути» у яскравий відтінок традиційний елемент, наприклад, меблеві ніжки.

Може вийти так, що яскравий аксесуар різатиме очі і нервуватиме. Більш безпрограшний варіант – чорний колір або темний відтінок. Такі акценти додадуть контрастності та виразності однорідному простору, допоможуть візуально його збалансувати.

Що додати? Необов’язково використовувати колір масштабно. Використовуйте фоторамки, окантування, подушки, абажури, невеликі меблеві форми.

Контрастним кольором може бути не тільки чорний, а й трендові темно-зелені та темно-сині відтінки.
Перш ніж додати, потрібно зменшити
У класичному інтер’єрі часто багато декору, теж класичного: традиційні пейзажі та натюрморти на стінах, сімейні фотографії на полицях, вази, свічники, складне драпірування штор, килими – ось приблизний декоративний портрет інтер’єрної класики. Іноді цього забагато.

Засилля старомодного декору може створювати «нафталіновий» ефект, навіть коли кожен елемент має вигляд привабливого.

Іноді, щоб освіжити класику, достатньо відмовитися від зайвого: зняти важкі гардини, візуально розвантаживши вікна, «оголити» паркет, вибрати меблеві лаконічні форми і гладкі абажури без складок і оборок. Простір набуде більш сучасного мінімалістичного вигляду без будь-яких сторонніх доповнень.

Впровадити елементи сучасного дизайну в «розчищений» простір також буде простіше. Поміняйте килим, виберіть сучасний торшер та незвичайний журнальний столик, або різні настільні лампи: нехай одна буде класична, а інша гостя з майбутнього, порідніть їх за рахунок відтінку чи матеріалу.

А якщо відчуття захаращеності немає, все підібрано ідеально та ідеально поєднується між собою? Найімовірніше в цьому і проблема. Ідеально вивірені стилі йдуть з моди, а перфекціоністським інтер’єрам часто не вистачає життя та характеру, вони більше схожі на музеї чи кімнати у готелях. Не бійтеся додати класичний простір неправильності або створювати свої власні інтер’єрні правила.