Як працювати з монохромним інтер’єром?

Як працювати з монохромним інтер’єром?

Монохромні інтер’єри можуть навіяти нудьгу, а можуть викликати вау-ефект. Розповідаємо, як не допустити першого і досягти другого.

Математика
Нехай вас не бентежить префікс «моно». Говорячи про монохромний інтер’єр, ми маємо на увазі колірну палітру з кількох споріднених відтінків, а не єдиний колір, який повністю поглинув простір. Такий інтер’єр може підпускати до себе інші допоміжні відтінки: нейтральні або контрастні. Головне, щоб один із кольорів у просторі домінував. Для інших потрібне правильне дозування.

7 ПРАВИЛ ДИЗАЙНЕРСЬКОГО ІНТЕР’ЄРУ
Як навчитися користуватися прийомами для створення гармонійних та виразних інтер’єрів? Що таке синтез мистецтв у сучасному інтер’єрі та як його створити?

Звернемося до класичної колірної формули “60-30-10” (або “60-30-30”), що дозволяє органічно поєднувати в інтер’єрі різні відтінки. 60% видимого простору займає основний колір, 30% – додатковий відтінок-помічник, і ще 10% (або 30%) отримує контрастний колір-акцент, зазвичай яскравий.

У разі монохромного інтер’єру відтінки-помічники є близькими родичами основного кольору, а місце акцентного кольору, як правило, займає білий, чорний або нейтральний природний відтінок. Використовувати в просторі три кольори не вийде, якісь допоміжні тони все одно з’являться в меблевій обробці, на текстилі, в декорі. У монохромному дизайні рекомендується використовувати не більше ніж п’ять відтінків.

Світлі простори, де домінує пастельний відтінок, варто розбавити білилами. Якщо хочеться більше чіткості та динаміки, додайте чорних контрастів.

Щоб не вийти за рамки моноколірної схеми, потрібно виявити увагу до деталей. Коріння книг можна сховати в однакові обкладинки, побутові дрібниці, для яких не знайшлося місця за фасадами системи зберігання, розмістити в декоративних однотонних кошиках або коробках.
Тільки спокій
У тотально-бежевих інтер’єрів погана слава з часів епохи євроремонтів. Колір ні в чому не винний. Бежевий може виглядати нудно і старомодно, тільки якщо сам інтер’єр виглядає нудно і старомодно. У продуманому дизайні бежевий відтінок виглядає елегантно, викликає спокій, викликає природні асоціації та дає очам відпочинок.

Бежевий бежевий ворожнечу. Наприклад: холодний попелястий беж навряд чи викличе асоціації з пострадянським інтер’єрами, особливо якщо цей відтінок з’явиться на стіні у вигляді фарби.
Ще один нейтральний колір із сумнівною інтер’єрною репутацією — сірий. Його часто звинувачують у бляклості та апатичності. Хоча лише кілька років тому сірі моно-інтер’єри були гарячим трендом. І не дарма. Сірий, як бежевий та інші природні відтінки — це колір, що існує поза моди, невтомний, нейтральний, тому безпрограшний. В умілих руках дизайнера сірі та бежеві відтінки не виглядатимуть нудно.

Щоб візуально не переохолодити інтер’єр у сірих тонах, використовуйте контрастне за колірною температурою світле дерево – сіре місце відразу стане затишніше.
Додайте моно-інтер’єру «приправ»: фактур та орнаментів.

Один і той же відтінок по-різному виглядає на різних фактурах, чому простір вже не здається одноманітним, хоча його колірна складова залишається візуально безперервною. Кудлаті килими, оксамитова оббивка, декоративна штукатурка, плетені меблі, металеві акценти, глянець, матові поверхні – чим більше фактур, тим цікавіший результат.

Не завадить інтер’єру і порція графіки у вигляді орнаменту у спорідненому відтінку. Найпростіший спосіб додати малюнок – текстиль: пледи, покривала та чохли на декоративні подушки.

Монохром у нейтральних відтінках – практичне рішення. Коли яскраві кольори відвойовують собі багато зорового простору, це може бути гарною ідеєю теоретично, але стомлюючим видовищем насправді. Нейтральні кольори ніколи не викличуть такого ефекту, а якщо інтер’єр раптом «нудьгує», ви завжди зможете додати колірних акцентів у вигляді декору.

Вау-ефект
Якщо хочеться ефектного видовища – вибирайте яскравий або темний колір.

Такий прийом добре спрацює у невеликій кімнаті. Особливо цікавого емоційного ефекту можна досягти, якщо вона примикає до просторого і світлого приміщення — ніби зазираєш у дивовижну скриньку чи таємну кімнату.
Щоб посилити екстравагантний ефект, можна відмовитись від контрастних вливань кольору. Підлога стіни та стеля в єдиному відтінку розмиють візуальні межі простору.

На роль «скриньки» ідеально підійдуть: робочий кабінет, вбиральня, кухонна зона, ванна кімната та санвузол. Використовувати яскравий або темний монохром у масштабі вітальні – спірна ідея для житлового інтер’єру, виглядатиме безумовно ефектно, але може швидко втомити.

Для моно-інтер’єру спальні добре підходять нейтральні світлі гами, а також розслаблюючі приглушено-зелені та сині тони. Яскраві фарби не рекомендуються.