Як облаштувати камін у міській квартирі?

Як облаштувати камін у міській квартирі?

Що стосується городян, то переважно вони можуть дозволити собі лише декоративні каміни. І вибирати їм доведеться між електричним та біокаміном. Справжній камін у звичайній міській квартирі – це велика рідкість. Навіть у Великій Британії, яка завжди вважалася законодавцем камінної моди, в середині ХХ століття узвичаїлися більш практичні електричні каміни. Це технічно нескладні та безпечні побутові пристрої, які імітують живий вогонь.

За останні роки моделі електрокамінів зазнали суттєвих змін. З грубих дерев’яних та пластикових виробів вони перетворилися на гарні предмети інтер’єру міської квартири. Тепер електрокаміни не тільки реалістично відтворюють гру вогню в топці, але можуть навіть імітувати шипіння вугілля, потріскування дров, що горять, і гудіння у витяжній трубі. Електричний камін складається із двох модулів. Це декоративний портал-обрамлення та вставне вогнище. Портал виготовляють із дерева, ДСП чи МДФ, для більш дорогих моделей – з мармуру чи іншого декоративного каменю. Вогнище є конвекційним опалювальним радіатором, забезпеченим додатковим пристосуванням для імітації вогню. Топкова ніша біля електричного декоративного каміна закрита екраном, зробленим із напівпрозорого або затемненого скла. Позаду нього розташована рама, до якої кріпляться червоні шовкові стрічки.

У нижній частині цієї штучної топки знаходиться колосникові грати, а за нею – лампи підсвічування, які дають червоно-оранжеве світло. Над топкою, у козирку, є вентилятор. Він нагнітає тепле повітря у приміщення від нагрівальних елементів. Такий самий вентилятор розташований внизу. Механізм «розпалювання» електричного декоративного каміна дуже простий та оригінальний. При включенні його в мережу нижній вентилятор повітряним потоком змушує коливатися шовкові стрічки, а підсвічування створює ефект мов полум’я. У режимі опалення можна ввімкнути нагрівальні елементи, що мають декілька рівнів потужності. Для повноти картини в колосникові грати декоративного електрокаміна поміщають муляж дров, зроблених з вогнетривкої кераміки. Як облаштувати електричний камін у квартирі? Для цього не потрібно спеціального монтажу. Достатньо вибрати для нього відповідне місце та підключити прилад до розетки. Вибір електричних декоративних камінів є різноманітним.

Це можуть бути масивні печі, виготовлені з грубого каменю, барочні портали та моделі з хромованої сталі та скла. Що стосується шанувальників малих форм, то вони можуть придбати для своєї квартири камін-картину, електричну буржуйку або просто електрокостер без порталу та топки. Згадаємо і ціни на електрокаміни. Адже це не менш важлива інформація, ніж розповідь про конструкцію приладу. Найдешевші коштують 15-20 тисяч рублів, каміни середнього класу – 30-40 тисяч, ну, а розкішні топові моделі, фанеровані цінними породами дерева, з ефектом тривимірного полум’я, обійдуться покупцям 60-80 тисяч рублів. Разом з тим відомо, що потяг до живого вогню у людини незнищенний. Жодна імітація, навіть найдосконаліша, не позбавить нас від відчуття підробки.

Тому електричному каміну є реальна альтернатива – біокамін у квартирі. Він поєднує в собі безпеку та зручність електрокаміна із чарівністю вогнища із справжнім вогнем. Як влаштований біокамін? По суті, це різновид удосконаленої масляної лампи. Паливом для біокаміну служить біоетанол, інакше етиловий спирт, що пройшов систему дезодорування та очищення. У процесі горіння біоетанол не утворює кіптяви та диму. Виділяється лише невелика кількість водяної пари та вуглекислого газу. Для того, щоб помилуватися живим вогнем у біокаміні, достатньо налити спирт у паливний піддон та спеціальною запальничкою підпалити його. За своїм зовнішнім виглядом біокаміни виконані в дусі мінімалізму та стилю хай-тек. Вони можуть бути виконані у формі «вогняної вази», камінного модуля до журнального столика, панно або декоративного багаття з відкритим полум’ям над полінами з вогнестійкої кераміки. Найбільш просунуті моделі мають систему управління вогнем, яка дозволяє з пульта відрегулювати висоту, силу і колір полум’я.